EN UK
EN UK
Що означає "тримати простір" для людей, плюс вісім порад про те, як робити це добре.

Тримання простору - це не те, що ми можемо опанувати за одну ніч, або те, що можна адекватно викласти у списку порад, схожих на ті, що описані в статті. Це складна практика, яка розвивається в міру того, як ми її практикуємо, і вона унікальна для кожної людини і кожної ситуації.

Імпровізація як інструмент фасилітації. Іззі Гезел

Імпровізація - це абсолютне і безумовне прийняття того, що вам пропонує  партнер. Воно  вчить як слухати, без осуду, як ділитися контролем та як прийняти те, що пропонують інші. Імпровізація чітко показує, що зброя, яку  ви використовуєте проти інших - це те, що ви використовуєте проти себе. 

Видана книга «Проривні рішення: методи фасилітації для ефективної групової роботи» Пепе Нуммі.

Так сталося, що ця книга виходить під час війни. Тому кожне видання, яке  сьогодні бере до рук український читач, має відповідати на питання: як нам наблизити перемогу, як відбудувати країну? Поділюся своїми думками, чому ця книга важлива.

Сприяння взаєморозумінню для ефективної співпраці у міжфункціональних групах з кількома зацікавленими сторонами. Сем Кейнер

Рішення, які працюють для кожного, – це рішення, які враховують точку зору кожного. Ефективна співпраця означає «мислити разом». Тобто вміти думати, не тільки спираючись на власну точку зору, а й враховуючи позицію іншої людини. Саме цьому сприяє фасилітація.

Як кількість людей в підгрупі впливає на процес фасилітованих обговорень.

Мистецтво поділу на групи з одного боку базується на  навичках проектування сесій, інтуїції та досвіді фасилітатора, при цьому можна прослідкувати певні прояви поведінки учасників та результати групових обговорень, які залежать від кількості учасників таких міні-груп. Зокрема, наш колега французький фасилітатор Жан-Філіп Пупар в своїй книжці «Стати фасилітатором» прослідкував наступні, читайте в блозі.

Збірник статей по фасилітації

Якщо вам подобаються статті на тему фасилітації, які ми публікуємо на сайті humantime.com.ua в розділі фасилітація і ви хотіли б підтримати їх переклади з англійської на українську мову, придбайте у нас читанку. Збірник включає 21 статтю перекладену з англійської на українську мову. Кількість сторінок 150.