EN UK
EN UK

10 стратегій поведінки фасилітатора в складних ситуаціях

 


martin farrellВ роботі з групами іноді виникають ситуації, коли процес групової взаємодії заходить в глухий кут. Мартін Фаррелл, директор Міжнародної асоціації фасилітаторів (IAF) регіону Європи, Азії та Африки пропонує - десять стратегій поведінки, які повинен враховувати фасилітатор, при виникненні складних ситуацій і коли не має уявлення що робити далі:

 

♦ Визнати і привітати те, що відбувається – нагадайте собі, що такі моменти трапляються, вони можуть пройти і пройдуть. Позитивом вже є той факт, що група прибула в ключову точку свого процесу. Цей процес є невід’ємною частиною шляху розвитку будь-якого колективу. 

 

♦ Заземлення - зробіть глибокий вдих і відчуйте своє тіло. Відчуйте тиск ваших ніг на землю. Відчуйте зв'язок із землею. Продовжуйте дихати.

 

 Очистіть свій розум - відпустіть очікування, що ви зобов’язані знати що і як робити. Створіть простір, в якому можливе виникнення нових ідей.

 

 Поділіться з групою - запитайте які пропозиції, ідеї є в учасників. Об’єднайтеся з колективним розумом і мудрістю.

 

 Запропонуйте повну тишу – період одна-дві хвилини, в який група погодилась мовчати (точний час засікайте на годиннику). Це дозволить переусвідомити ситуацію і проявитися новим можливостям.

 

 Зробіть тайм-аут - паузу для розминки, п’ятихвилинну перерву. Перш ніж включитися знову в роботу, дайте учасникам можливість порухатись і розслабитись.

 

 Зробіть висновки і переорієнтуйте групу. Нагадайте всім, і собі, ціль і задачі зустрічі, процес за яким ви рухаєтесь, куди ви дійшли і сфокусуйте на цьому увагу.

 

 Подивіться на ситуацію з «літака» - якби ви були у літаку і дивилися на групу з верху, що б ви побачили? Поділіться своїми думками з учасниками. Запитайте їх, а що б вони побачили з такого положення?

 

 Намалюйте картину – перейдіть від слів до візуалізації, метафори. Попросіть кожного учасника намалювати або згадати образ, який відображає їх досвід того, що відбувається. Запропонуйте поділитися цим один з одним, потім в більших групах, а потім знову всім разом.

 

 Підтримуйте напругу. Останній варіант стратегії – це не робити нічого з вище запропонованого, не знімати напругу (якщо саме це за вашими відчуттями відбувається) і вірити, що питання можуть бути вирішеними – якими би муками не здавався період мовчання чи «незнання».

 

 

Автор: Мартін Фаррел, директор Міжнародної асоціації фасилітаторів (IAF) регіону Європи, Азії та Африки 

Джерело: facilitators.ru 

Статті на тему фасилітація
 

Послуга фасилітація стратегічних сесій, мозкових штурмів

 

Навчальний курс "Майстерність фасилітації. Сучасні підходи до роботи з групою". Обучение фасилитации Киев. Тренинг по фасилитации

 

Услуги коучинга