EN UK
EN UK

Фасилітація, як стиль управління

«Лідер з фасилітаційним стилем управління (навичками) - це той, хто діє за передумови, він не робить за інших того, що вони можуть зробити самостійно». Фран Різ

517ELhIy+qL._SX324_BO1,204,203,200_ Фасилітація, як стиль управління (лідерства), стрімко набирає популярність. В середовищі швидких змін жодна людина не в змозі осягнути всього, що відбувається і що необхідно зробити. Директивні підходи за таких умов – стають недієвими і відходять у минуле. Люди на передовій отримують інформацію, на яку їм необхідно швидко реагувати і приймати рішення, щоб діяти.

 

Фасилітація - не завжди є запорукою успіху, але якщо застосвувати підхід в доцільних умовах, то він забезпечує найкращий результат. Залежно від ситуацій, можливостей і культури організації варто застосовувати той чи інший стиль управління. Наприклад, в кризових ситуаціях, коли недостатньо часу на обговорення і необхідно швидко приймати рішення; в групах, які тільки опановують робочі навички чи люди, які потребують постійних інструкцій, більш ефективним буде директивний стиль.

 

Яка відмінність між фасилітатором, візіонером і менеджером? У своїй книзі “Менеджери як Фасилітатори” Річард Вівер і Джон Фаррелл відокремлюють ці поняття. В таблиці автори показують різницю між трьома стилями.

 

Фасилітатор_Візіонер_Менеджер

 

Які стилі управління найчастіше використовуються у вашій організації? Можливо варто запроваджувати більше фасилітаційних підходів?

 

Автор: Steve Davis, Founder, FacilitatorU.com 

Джерело: http://facilitatoru.com/facilitation/facilitation-as-a-leadership-style/

Статті на тему фасилітація
 

Послуга фасилітація стратегічних сесій, мозкових штурмів

 

Навчальний курс "Майстерність фасилітації. Сучасні підходи до роботи з групою". Обучение фасилитации Киев. Тренинг по фасилитации

 

Услуги коучинга