EN UK
EN UK

Як кількість людей в підгрупі впливає на процес фасилітованих обговорень.

Робота в міні-групах є ключовим підходом для підтримки динаміки фасилітованих обговорень. Вона дозволяє учасникам залишатися максимально залученими, справлятися з «ефектом інтроверта», попереджати монополізацію простору учасниками, наділеними владою, особливими ораторськими здібностями або експертизою. Мистецтво поділу на групи з одного боку базується на  навичках проектування сесій, інтуїції та досвіді фасилітатора, при цьому можна прослідкувати певні прояви поведінки учасників та результати групових обговорень, які залежать від кількості учасників таких міні-груп. Зокрема, наш колега французький фасилітатор Жан-Філіп Пупар в своїй книжці «Стати фасилітатором» прослідкував такі:
 
2 ЛЮДИНИ
Перевага такої групи — якість слухання і дружелюбність,  які сприяють створенню довірчої атмосфери. Водночас існує мало можливостей для альтернативних думок та генерації ідей.
3 ЛЮДИНИ
Такі підгрупи продуктивні й швидко приходять до згоди,  при цьому вони сприяють генерації ідей. Вони динамічні та ефективні.
4 ЛЮДИНИ
Різноманітність, динамічність, конфронтація з повагою. Дискусія посилюється і тримає учасників в стані високої залученості. Це  різновид міні-групи, яка сприяє креативності та пошуку нових перспектив.
5 ОСІБ
Створення такої підгрупи посилює стан нестабільності. Тут така динаміка, що часто знаходиться одна  людина, яка не згодна, чогось не зрозуміла або не розуміє, яка сама відійде в сторону або група її тихо виключить. Краще віддавати перевагу групам по чотири або шість осіб.
6 ОСІБ
Такий склад дозволяє створити особливу динаміку в підгрупі. Наприклад, можна тимчасово всередині неї створити три підгрупи по двоє або дві підгрупи по троє людей. Така форма дозволяє відвести учасникам конкретні ролі, зокрема організувати тріо: хранитель часу, секретар та  доповідач.
7 ОСІБ
Нестійка форма. Краще утворити підгрупу з шести або дві підгрупи з чотирьох і трьох осіб.
8 ОСІБ І БІЛЬШЕ
В таких підгрупах втрачається міжособистісний аспект. Чітко виникають динаміки  домінування \ підкорення, які знижують ймовірність конструктивного обміну думками та осмислення ситуації. Тому результати роботи таких підгруп виявляються незадовільними, якщо ви не можете забезпечити  фасилітатора для проведення обговорень в них.   


Джерело: книга  «Як стати фасилітатором». Жан-Філіп Пупар
 
 

ПОСЛУГИ ФАСИЛІТАЦІЇ

📍 Навчальні програми навичкам фасилітації - тисніть тут

📍 Стратегічні сесії, воркшопи, групові обговорення, конференції у фасилітаційному форматі  
дізнайтесь деталі за телефоном 067 239 83 70 або напишіть свій запит tamara.sukhenko@gmail.com 

📍 Більше статей на тему фасилітації - тисніть тут