EN UK
EN UK

Як знайти спільне рішення. Метод групових обговорень – Самоанське коло

Якщо ви брали участь у різних нефасилітованих групових обговореннях, то стикалися з випадками, коли люди починають з усіх боків викрикувати свої думки. Можуть лунати образи, а потім їх автори тихенько сідають, ховаючись за стіною анонімності, чи повертаючись до безпечного середовища своїх однодумців. Така атмосфера часто породжує неконструктивні конфлікти та не сприяє взаємороумінню та напрацюванню гарних рішень.

Одна з фасилітаційних методик, яка дозволяє впоратися з такими викликами - Самоанське коло. І якщо неконтрольована дискусія часто виявляє найгірші сторони в її учасниках, то Самоаанське коло дає можливість проявитись найкращому.

Самоанське коло – це ефективний метод групової роботи. Він дає можливість великій групі людей обговорити протиріччя, не розколюючи їх на ворогуючі табори.  Це "відкритий акваріум", де діє заборона на будь-які комунікації, крім спілкування між людьми, які сидять в колі. Люди, що хочуть висловитися, роблять це тільки з одного встановленого фасилітатором місця. Особливо активно застосовується групами, в яких немає лідера. 

В методі Самоанського кола частина учасників (4-6) сідають у коло, а інші люди стають в коло за ними. Вести обговорення можуть тільки учасники у внутрішньому колі, а всі інші в цей час тільки слухають. Учасники з внутрішнього кола, які розпочинають дискусію мають представляти різні існуючі точки зору. За правилами, інші учасники мають можливість приєднатися до обговорення тільки тоді, коли вони сідають у внутрішнє коло.

Питання для обговорення мають вибиратися актуальні, в інакшому випадку обговорення може швидко вичерпатися. 

ІСНУЮТЬ РІЗНІ ВАРІАЦІЇ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДУ, зокрема:

♦ ВАРІАНТ 1. Оголошується тема обговорення і три-чотири існуючих точки зору до неї. Кожен учасник вибирає певну точку зору. Посередині залу ставиться 3-4 стільця в залежності від кількості визначених точок зору. Учасники стають за стільцями по колу. Три - чотири учасники сідають на стільці. Висловлюють свою точку зору з відповідним обґрунтуванням, потім повертаються на свої місця, а на стільці сідають наступні 3-4 учасника. Обговорення триває, поки всі бажаючі (або всі учасники) не висловили свої думки на тему.

♦ ВАРІАНТ 2. Учасники з зовнішнього кола уважно слухаючи, коли чують думку, яку хочуть розвити або заперечити, підходять до учасника у внутрішньому колі, подають сигнал до завершення та займають його місце, щоб висловитися.

ПРИНЦИПИ РОБОТИ:

♦ Поза колом існує заборона на задавання питань, розмови, сміх чи будь-які вияви підтримки. 

♦ Внутрішнє коло: можна говорити, поки не запропоновано піти «у відставку».

♦ Перш ніж говорити, необхідно увійти до внутрішнього кола.

♦ Ви можете приєднатися до внутрішнього кола в будь-який момент, якщо ви маєте бажання висловитись и брати участь в обговорюванні.

♦ Можна увійти у внутрішнє коло, якщо ви хочете «зупинити» від обговорювання когось із учасників.

♦ Вам необхідно завершити говорити і залишити внутрішнє коло, коли вас попросять про це.

ДОДАТКОВІ ПОРАДИ

♦ Корисно записувати всі ідеї учасників із внутрішнього кола на картках, щоб нові учасники, які приєднувалися в коло могли дивитися на них. 

♦ Можна підготувати завчасно питання для обговорення, які ви зібрали на попередніх зустрічах.

♦ Якщо маєте обмеження часу, можна визначити кількість хвилин на обговорення кожного запитання. 

♦ Фасилітатор не повинен пересуватися по колу, тільки поза зовнішнім колом.

♦ Ніяких «роз’яснюючих» питань від учасників зовнішнього кола.

♦ При правильному застосуванні методу із дисциплінованими учасниками, самоанське коло може працювтаи без допомоги фасилітатора. Коли нема чого сказати, внутрішнє коло порожнє ...

Метод ефективно застосовують для обговорень в горизонтальних структурах, в навчанні, в організаціях, де у менеджменту існує запит почути та вивчити точки зору та  думки щодо спірних питань та рішень.

Цей метод має великий трансформаційний потенціал. Він підвищує впевненість в своїх можливостях - це центральний компонент, причому не тільки для кожної з груп окремо, але і для всіх присутніх. Він заохочує кожну групу через своїх представників відкрито висловлювати свої погляди, але при цьому дозволяє учасникам висловити і свою особисту точку зору, зайнявши місце в колі. В Самоанському колі важливу роль грає визнання інших точок зору і налагодження відносин. Цей метод сприяє проведенню глибокої і цікавої дискусії; учасники починають по-новому слухати один одного і краще розуміти погляди своїх опонентів.