EN UK
EN UK

Як дослідити історію організації - проекту. Метод фасилітації "Історичне сканування" від Мартіна Гілбрайта

Людина, група, організація чи країна можуть вийти на еволюційно новий рівень лише після якісної рефлексії та усвідомлення уроків минулого. На жаль, нам на всіх рівнях бракує часу, щоб зробити цю роботу якісно. Після того, як я вперше застосувала метод фасилітації "Історичне сканування" у 2015 р. для однієї з громадських організацій, я відношу його до своїх улюблених інструментів, який дозволяє побудувати якісний та міцний фундамент для розробки стратегії орагнізації.

В наших реаліях він виконує терапевтичну функцію для групи, дозволяючи привласнювати свої здобутки, встановити міцініші звязки з іншими, сформулювати уроки та акумулювати ресурс щоб рухатися далі. Цей інстурмент кінематографично відтворює минуле та дає перші інсайти про майбутнє.  Я знайшла покрокову інструкцію по використанню методу у Мартіна Гілбрайта і ділюся з вами перекладом цього документу.             

 - Тамара Сухенко -

Історична сканування (історична стіна - ToP Historical Scan process) - це метод фасилітації, який застосовується  для дослідження історії організації чи проекту, дає можливість групі провести колективну рефлексію,  усвідомити уроки минулого, побачити перспективи в майбутньому, а також проаналізувати тренди та напрямки розвитку.

Використовується у тих випадках, коли потрібно визначити контекст для цілей планування майбутнього, переглянути  плани, зробити оцінку; створити історію успіху групи чи досвіду організації, дослідити історичні корені конфлікту, поділитися особистими думками. 

Рекомендований розмір групи:

10-20 осіб, також може бути адаптовано для індивідуального використання чи для великих груп (100 і більше).

Часові рамки:

від 30 хвилин  до 2-х і більше годин в залежності від розміру групи, глибини та якості продукту, на який є запит.

Рівень залученості:

високий – включає індивідуальну роботу, роботу в групах та пленарні обговорення.

Складність у фасилітації:

метод значною мірою пов'язаний з такими  методами ТОП фасилітації, як Сфокусоване обговорення та Консенсус, саме тому володіння ними важливе для застосування цього інструменту, проте, базові навички фасилітації будуть достатніми для застосування інструменту.

Необхідні ресурси:

фасилітаційна тканина або простір, де ви можете клеїти стікери, папір А5, А4, картки різних кольорів, маркери, також необхідні стікери у формі зірочок чи кружечків для маркування карток під час вправи. Також ви можете  завчасно попросити учасників принести матеріали, які пов’язані зі спогадами цього часу: фотографії, малюнки, документи, сувеніри, якими вони хочуть поділитися. 

Підготовка:

підготовка простору – стіл зі стільцями чи стіл форми U, або маленькі столики зі стільцями для більшої групи навпроти фасилітаційної стіни. Підготуйте папір формату А4 чи більшого розміру для Фокусних питань, підзаголовки колонок та рядків, назви блоків та трендів. Інструкції для столів на листах фліпчарту, PPt слайди чи роздатки для більшої групи.

Перевірка виконання:

продукт сесії має бути оцифрований та задокументований, після цього поширений серед учасників та усіх зацікавлених сторін, разом з іншими результатами сесії - інстайтами, рішеннями, засвоєними уроками, темами дискусій та інше.

Гнучкість:

цей метод може бути адаптовано для груп різної величини, різних контекстів, зокрема, через різні послідовності індивідуальної роботи, роботи в малих групах чи пленарних сесій  
Процес історичне сканування

Раціональна ціль: дати можливість групі усвідомлено проаналізувати історію, зрозуміти, що впливало  на їх організацію і що призвело до теперішньої реальності. 

Емпірична ціль: посилити  групу за рахунок визнання себе творцями історії організації, присвоїти свої власні та групові досягнення, надихнутися ними.

Повна інструкція з застосування методу в рубриці Бібліотека - завантажити файл за посиланням

Автор - Мартін Гілбрайт (Martin Gilbraith) - сертифікований фасилітатор в Міжнародній асоціації фасилітаторів, IAF, колишній голова IAF та директор IAF Europe. 

Переклад – Тамара Сухенко