EN UK
EN UK

Етичний кодекс фасилітатора за стандартами IAF

 


≈ ЕТИЧНИЙ КОДЕКС ФАСИЛІТАТОРА ЗА СТАНДАРТАМИ IAF 

 


1. Обслуговування клієнтів

 

Ми обслуговуємо наших клієнтів, використовуючи наші компетенції фасилітації груп, щоб покращити їхню роботу.

 

IAF_8_CodeOfEthics Наші клієнти включають групи, які ми фасилітуємо, а також тих, хто укладає контракт з нами від їх імені. Ми разом з клієнтом з’ясовуємо запит та очікування, щоб надати їм відповідний сервіс, який дасть змогу групі досягти тих цілей, які були поставлені. Це наша відповідальність переконатися що ми компетентні реалізовувати інтервенції. Якщо група вирішить, що вона повинна рухатися іншим шляхом, ніж попередньо передбачалося, наша роль полягає в тому, щоб допомогти групі рухатися вперед, узгодивши початковий намір з виникаючим напрямком. 

 

 

2. Конфлікт інтересів

 

Ми відкрито визнаємо будь-який потенційний конфлікт інтересів.

 

Перш ніж погодитись працювати з нашими клієнтами, ми відкрито та чесно обговорюємо будь-який конфлікт інтересів, особисті упередження, попереднє знайомство з організацією чи будь-яке інше питання, яке може бути сприйняте як таке, яке заважатиме нам ефективно працювати з інтересами усіх членів групи. Ми робимо це щоб разом прийняти обґрунтоване рішення щодо процесу та запобігання непорозумінню, яке може зменшити успіх або довіру до клієнтів або до нас самих. Ми утримуємося від використання нашої позиції, щоб забезпечити несправедливі або невідповідні привілеї або отримати вигоду.

 

 

3. Автономія групи

 

Ми поважаємо культуру, права та автономію групи.

 

Ми прагнемо розуміння групою процесу та її участі. Ми не нав'язуємо нічого, що може загрожувати добробуту і гідності учасників, свободі вибору групи або довірі до її роботи.

 

 

4. Процеси, методи та інструменти

 

Ми відповідально використовуємо процеси, методи та інструменти.

 

У діалозі з групою та її представниками ми хочемо досягти цілей групи, тому обираємо та адаптуємо найбільш відповідні методи та інструменти. Ми уникаємо використання процесів, методів або інструментів, в яких недостатньо кваліфіковані або які погано відповідають потребам групи.

 

 

5. Повага, безпека, справедливість та довіра

 

Ми прагнемо створювати середовище поваги та безпеки, де усі учасники вірять що вони можуть говорити вільно і де індивідуальні кордони поважаться.

 

Ми використовуємо наші навички, знання, інструменти та мудрість, щоб виявляти та шанувати усі перспективи. Ми прагнемо, щоб усі відповідні зацікавлені сторони були представлені та задіяні. Ми сприяємо справедливим відносинам між учасниками та фасилітатором та гарантуємо, що всі учасники мають можливість дослідити та поділитися своїми думками та почуттями. Ми використовуємо різні методи, що дозволяють групі отримати доступ до природної обдарованості, талантів та життєвого досвіду кожного члена. Ми працюємо так, щоб шанувати цілісність і самовираження інших людей, створюємо дизайн сесій які поважають різні стилі взаємодії. Ми розуміємо, що будь-яка дія, яку ми реалізуємо - це втручання.

 

 

6. Управління процесом

 

Ми керуємо процесом та неупереджені щодо змісту.

 

В той час як учасники приносять знання та експертизу щодо сутності їхньої ситуації, ми привносимо знання та досвід процесу групової взаємодії. Ми пильнуємо, щоб мінімізувати наш вплив на групові результати. Коли ми маємо знання які не доступні групі і які група повинна мати щоб бути ефективною, ми пропонуємо їх після пояснення зміни нашої ролі.

 

 

7. Конфіденційність

 

Ми зберігаємо конфіденційність інформації.

 

Ми дотримуємося конфіденційності всієї інформації клієнта. Тому ми не повідомляємо інформацію про клієнта поза організацією клієнта, а також не повідомляємо про зміст події або індивідуальні думки чи поведінку членів групи без згоди.

 

 

8. Професійний розвиток

 

Ми відповідальні за постійне вдосконалення наших навичок та знань у сфері фасилітації.

 

Ми постійно навчаємось і ростемо. Ми шукаємо можливості для вдосконалення наших знань та компетенцій у своїй роботі. Ми перевіряємо актуальність наших знань у сфері фасилітації через постійну практику та розвиток особистості. Ми пропонуємо свої навички в дусі співпраці, щоб розвивати нашу професійну практику.

 

 

Переклад: Тамара Сухенко

 

Редакція: Анна Валенса 

 

Джерело: за посиланням

Навчальний курс "Майстерність фасилітації. Сучасні підходи до роботи з групою". Обучение фасилитации Киев. Тренинг по фасилитации

 

Послуга фасилітація стратегічних сесій, мозкових штурмів

 

Статті на тему фасилітація

 

Услуги коучинга