EN UK
EN UK

Що таке фасилітаційне лідерство – лідерство із залученням. Пепе Нумі

У своїй діяльності ви, ймовірно, стикалися з різними визначеннями слова «лідерство» і різними ідеями про те, як ефективно управляти. У світі розроблено тисячі теорій лідерства та  ідей, як стати  хорошим лідером, проте всі вони пов'язані з людьми. Зрештою, лідерство невіддільне від групової роботи. Сьогодні я хочу познайомити вас з фасилітаційним лідерством, або, лідерством із залученням.

Воно дозволяє людям досягти узгоджених дій в одному напрямку для виконання спільної мети. На відміну від інших форм, в фасилітаційному лідерстві залучення відбувається ще на етапі прийняття рішень. Традиційні управлінці, лідери груп і керівники одноосібно приймають рішення, а потім повідомляють їх колективу. Лідерство із залученням працює інакше - рішення приймаються групою. Це може здатися дивним - зрештою, хіба робота керівника не полягає в тому, щоб знаходити відповіді на всі питання? Ні, не хвилюйтеся: навіть якщо ви делегуєте прийняття рішень групі, ви можете зберегти контроль за змістом (подробиці пізніше), водночас використовувати всі переваги, які воно дає. Три ключові переваги лідерства із залученням: прихильність, узгодженість і інноваційність.

Ключові переваги фасилітативного лідерства:

✔️ Розкриває потенціал самоврядування
✔️ Допомагає співробітникам бачити та розуміти більшу картинку
✔️ Збільшує мотивацію і прихильність співробітників шляхом їх залучення до прийняття рішень
✔️ Дозволяє співробітникам узгодити свої дії під час виконання завдань
✔️ Наради у форматі фасилітації відкривають шлях інноваціям та  генерації ідей
✔️ Дуже ефективно при вирішенні комплексних, складних ситуацій і проблем

Важливі моменти, які треба враховувати в лідерстві із залученням:

✔️ Якщо залучити людей до обговорення проблем та пошуку рішень,  те що відбудеться  може здатися хаосом
✔️ Для того, щоб впорядкувати обговорення та зробити його результативним, потрібні навички фасилітації

Уявіть собі наступні два сценарії: один - керівник повідомляє вам, що вам необхідно проводити в робочих поїздках більше часу, інший  - ви спільно з членами команди вирішуєте, що потрібно більше часу на робочі поїздки.  Який сценарій вам більше подобається? Якщо ідея або рішення спільно приймається групою, співробітники  будуть їх підтримувати в більшій мірі. А при підвищенні рівня прихильності зростає узгодженість роботи групи. Узгодженість стосується індивідуальних завдань і дій, які виконує  кожен член команди стосовно прийнятих рішень або цілей.

В результаті і ви, і ваша команда отримаєте переваги у вигляді інновацій та креативності як наслідок  спільно ухвалених рішень. Багатьом співробітникам не доводилося на практиці стикатися з фасилітуючим лідерством, в цьому випадку вони отримають шанс поділитися своїми ідеями та зробити внесок недоступним для них раніше способом. Від їх залучення виграють усі сторони.
 

Про інструменти, методи та теорії, на яких ґрунтується фасилітаційне лідерство, читайте в книзі Пепе Нумі «Руководство по фасилитирующему лидерству». Придбати тут


Автор статті -  Pepe Nummi (Фінляндія) має більше 20 років фасилітаційної практики,  міжнародний досвід фасилітації у понад 20 країнах, підготував за цей час понад 10 000 фасилітаторів. Пепе - розробник методу "Ідеалог", автор книг "Посібник з фасилітації", "Посібник з віртуальної фасилітації", "За межами мозкового штурму - метод Ідеялог».

Детальніше про тренінги з фасилітації тут та за персональним запитом на пошту Tamara.sukhenko@gmail.com

 
 

ПОСЛУГИ ФАСИЛІТАЦІЇ

📍 Навчальні програми навичкам фасилітації - тисніть тут

📍 Стратегічні сесії, воркшопи, групові обговорення, конференції у фасилітаційному форматі  
дізнайтесь деталі за телефоном 067 239 83 70 або напишіть свій запит tamara.sukhenko@gmail.com 

📍 Більше статей на тему фасилітації - тисніть тут