EN UK
EN UK

Видана книга «Проривні рішення: методи фасилітації для ефективної групової роботи» Пепе Нуммі.

Так сталося, що ця книга виходить під час війни. Тому кожне видання, яке  сьогодні бере до рук український читач, має відповідати на питання:  як нам наблизити перемогу, як відбудувати країну?  Поділюся своїми думками, чому ця книга важлива.

Поштовхом для розробки методів фасилітації, професійного супроводу групової роботи, стала друга світова війна і щирий пошук мислителями і практиками того часу і дотепер способів не допустити її повторення. Всі ці роки розроблялися методи створення якісних рішень та  діалогових способів вирішення конфліктів. Як взаємодіяти і домовлятися на всіх рівнях, від невеликих груп до націй, не ризикуючи життям та добробутом мільйонів людей?!... Питання які знову актуальні, але зараз вони звучать трохи по-іншому. Що глобальний світ пропустив? Які уроки минулого не вивчено, що доводиться знову повертатися до «джерел та наслідків» війни? Що ми можемо зробити, щоб перемога і мир були сталими? Якого осмислення суспільствами та їх елітами потребує тема групової взаємодії, щоб уникнути подібних трагедій в майбутньому? Ця книга робить внесок у те, щоб процеси людської взаємодії будувалися системно та модерувалися професійно в актуальному для вас контексті.

Складно навіть уявити ту кількість рішень, які ухвалюються зараз - на міжнародному, державному та місцевому рівні, в приватному та громадському секторах - в умовах сучасних викликів війн, пандемій та економічної невизначеності. Частина з них мусять прийматися швидко без обговорень, вони проявляють лідерів та полководців часу, але значно більша частина може і має бути результатом  глибинного осмислення і плідних групових обговорень. Це питання, де необхідно задіювати колективний інтелект, включати багато різних перспектив і залучати до реалізації рішень великі й малі спільноти заради процвітання націй та світу в цілому. Такі задачі можуть вирішуватися за допомогою підходу фасилітації, зокрема процесу проривних рішень, описаному в цій книзі.

Прагнення українського народу до демократії, вільних ринкових стосунків та успішного самоврядування, зокрема необхідність реалізувати реформу децентралізації (з 2014) - стикаються з викликами тоталітарної історії, досвіду травмованості та організаційної неспроможності кількох поколінь. Правові умови для залучення громадян в управління громадами створено, органам місцевого самоврядування передалася значна частина повноважень, ресурсів та відповідальності колись національного рівня. Проте нам бракує різноманітних поведінкових практик – позитивного досвіду, розвиненої культури групової взаємодії, яка б надала сили змінам на місцевому рівні і вивільнила індивідуальну ініціативу в бізнесі та неурядовому секторі. На жаль практика обговорень традиційно коливається  між двома крайнощами: нарадами в стилі партзборів радянських часів та балаганом. В першому випадку рішення вже ухвалені і їх треба "просто" легалізувати голосуванням. Це демотивує учасників, адже не залучає їх до процесу прийняття рішень. В другому, нефасилітована зустріч великої кількості людей перетворюється в хаос та неконструктивні суперечки. Люди, які звикли бути не почутими, поринають в емоційні сплески,  довгі монологи, конфлікти, сподівання вирішити за один раз усі питання, які накопичилися за десятиліття.       

Тому важливо вивчати, створювати та запроваджувати найкращі практики фасилітації - це більше ніж 500 інструментів групової роботи, розроблені як науковцями так і практиками в різних країнах світу.            

Відомий фінський фасилітатор Пепе Нумі має величезну міжнародну практику переважно в бізнесі, він пропонує дуже послідовний і зрозумілий процес групового прийняття рішень, який може збагатити управлінські практики в будь-якій організації, громаді або спільноті.

Україні як державі більше 30 років, але на жаль, ми поки не можемо стверджувати, що в усіх галузях знань маємо достатньо науково-популярної літератури, виданої державною мовою.  Зокрема, це стосується фасилітації. Тому я рада повідомити, що  ви тримаєте в руках одну з перших україномовних книжок про групову роботу, виданих в Україні. Радісно усвідомлювати, що простір професійного супроводу групової роботи разом з цим виданням розвивається, розширюється і тепер все більше говорить - українською!
 
Тамара Сухенко, наукова редакторка книги, офіційна представниця в Україні фінської агенції фасилітаторів Grape People Finland, співзасновниця агенції Facilitation park

Придбати книгу можна за посиланням 

Переклад українською з оригіналу Breakthrough Decision Making: Volume 1: Workshop Design & Tools
 
ПОСЛУГИ ФАСИЛІТАЦІЇ
📍 Навчальні програми навичкам фасилітації - тисніть тут

📍 Стратегічні сесії, воркшопи, групові обговорення, конференції у фасилітаційному форматі  
дізнайтесь деталі за телефоном 067 239 83 70 або напишіть свій запит tamara.sukhenko@gmail.com 

📍 Більше статей на тему фасилітації - тисніть тут