EN UK
EN UK

Менторська програма IAF. Секрети фасилітації від Jayne Wallace, CPF Атланта, Джорджія, США

Нещодавно задалася питанням – які недержавні організації надають системну підтримку літнім людям. Зокрема в США це заснована 60 років тому Американська асоціація пенсіонерів (AARP). Вона надає підтримку 38 мільйонам членів.... – вражає...співставно з населенням усієї України. З штатом 2000 людей вони змогли залучити 60 000 волонтерів, які зараз активно он-лайн і офлайн допомагають справитися з ізоляцією літнім людям. В додачу до них, церкви різних конфесій активно фасилітують групи підтримки онлайн.

Про це я дізналася від Джейн Уоллес, своєї менторки з фасилітації по програмі IAF (Міжнародна асоціація фасилітаторів). Джейн певний час розробляла навчальні програми з геронтології в одному з університетів, потім довго працювала на керівних посадах в AARP, а після виходу на пенсію волонтерить в асоціації як фасилітатор та тренер. Загалом волонтерська діяльність на пенсії це для них дуже звичний патерн продовження кар’єри який дає багато сенсів, впливає на якість життя та сприяє довголіттю, яке на мою думку так сильно пов’язано з цими сенсами.

Загалом організація фокусується на підтримці тих кому за 50 в темах здоров'я та фінансової безпеки та загалом допомагає їм справлятися з викликами часу. Я би з радістю прочитала матеріал про досвід цієї організації в одному з українських ЗМІ і радо надам контакт Джейн для організації інтерв"ю.
Маючи нагоду я запитала Джейн про її секрети фасилітації за 27 років досвіду. Декілька думок записала.

💡 Пам’ятайте, що мудрість зазвичай вже є в кімнаті. Моя робота - допомогти їй проявитись.

💡 Будьте допитливими, пам’ятаючи, що в конфліктних ситуаціях зазвичай відображені різні позиції. Це просто різні ідеї, які змагаються між собою за той самий простір. Висловлення інтересу до проявлених сильних реакцій та аргументів частіше призводить до більш продуктивної дискусії.

💡 Моя робота - керувати процесом, спостерігати за ефектом процесу та заохочувати до активної участі учасників. 

💡 Якщо щось не працює в процесі, змініть це… переконайтесь, що група розуміє, чому ці зміни слід  врахувати, і до яких меж, і як це впливає на них.

💡 Тісно співпрацюйте зі своїм клієнтом;  майте чітку узгодженість з ним  щодо цілей та  поділіться логікою спроектованої вами сесії.


Тамара Сухенко

 

ПОСЛУГИ ФАСИЛІТАЦІЇ

📍 Навчальні програми навичкам фасилітації - тисніть тут

📍 Стратегічні сесії, воркшопи, групові обговорення, конференції у фасилітаційному форматі  
дізнайтесь деталі за телефоном 067 239 83 70 або напишіть свій запит tamara.sukhenko@gmail.com 

📍 Більше статей на тему фасилітації - тисніть тут