EN UK
EN UK

Як виховати дорослого - 7 кроків як підготувати дитину до самостійного життя. Джулі Літкотт-Гаймс

Для того, аби допомогти дитині стати дорослим, навчити її самостійно ухвалювати рішення, справлятися зі стресом, знаходити вихід у скрутних ситуаціях, батькам потрібно у першу чергу змінитися самим, навчитися жити. Авторка книги «Як виховати дорослого: зламайте батьківські стереотипи та підготуйте дитину до успішного життя» Джулі Літкотт-Гаймс. простою мовою розповідає про те, як досягти цієї мети.

1. Станьте авторитетними батьками

Існує чотири стилі виховання дітей — вседозволеність або поблажливість, авторитетність, авторитарність і нехтування. Різниця між ними полягає у тому, наскільки, з одного боку, батьки вимогливі до дитини, а з іншого — наскільки чуйні.

Авторитетні батьки — вимогливі і чуйні водночас. Вони встановлюють високі стандарти, очікування та обмеження, і вимагають їх дотримуватися. Вони чуйні до емоційних потреб своїх дітей. Вони розмірковують разом із ними, вміють «давати і брати» на користь навчання. Вони дають дітям свободу досліджувати, помилятися та робити власний вибір. Хіба ви не хочете бути такими?

2. Не позбавляйте дітей гри

Гра важлива. Забезпечте дитину цікавою грою і дайте їй можливість відчути свободу. Дозвольте дитині вирішувати, як і в що гратися. Також створіть культуру гри на свіжому повітрі. Потоваришуйте з батьками-сусідами, щоб об’єднувати ігрові простори ваших дітей.

3. Навчайте дітей життєвих навичок

Авторці зустрічалися діти, що не вміють за собою прибрати, студенти, що бояться піти до лікаря та заговорити з незнайомцем. Такі навички не з’являються одразу, як дитина досягає повноліття. Це необхідно сформувати. Тому дослідниця надає батькам підказку ‒ базовий набір життєвих навичок, що його мають опанувати діти різного віку ‒ від збирання іграшок у 2 роки до проходження співбесіди у 18 років.

Для формування навичок у дітей авторка також ділиться дієвою 4-етапною стратегією: «Спершу ми робимо щось для тебе» — «Потім робимо щось разом із тобою» — «Далі наглядаємо, коли ти це робиш» — «Зрештою ти це робиш цілком самостійно». У такий простий і логічний спосіб можна сформувати як прості, так і найскладніші навички.

4. Навчайте дітей мислити

Щодня знаходьте час, щоб поспілкуватися з дитиною. Демонструйте зацікавленість, ставте питання, висловлюйте власні думки, це сприяє розвитку мислення.

5. Не дозволяйте їм просто «відбувати школу»

Школа — найважливіше місце, де наші діти здобувають можливість інтелектуально розвиватися, тому заохочення до навчання має бути безперервне. Та головне, щоб діти вчили те, що люблять. Відстежуйте, що цікавить дитину, що їй вдається краще. Маючи таку інформацію, ви зможете щось порадити, спрямувати дитячі зусилля в правильне русло. А ще дитина, так само як і ви, повинна розуміти, що вона вчиться не заради оцінок.

6. Дозвольте їм знайти власну стежку

Дитина може отримувати скромніші прибутки і навчитися вдовольнятися меншим, але якщо вона робить улюблену справу, то вона безмежно щаслива, задоволена і реалізована. У кожного є своє покликання. І які з вас хороші батьки, якщо ви не розгледіли або, ще гірше, зруйнували дитячі прагнення.

7. Станьте для дитини прикладом

В усьому. Дослідження свідчать, що діти сприймають батьків за взірець для наслідування. Вони приглядаються до нас пильніше, ніж до решти дорослих у їхньому житті. Ми — їхній найімовірніший зразок для наслідування. Тому дбайте про себе, майте улюблене захоплення. Трудіться, адже наказувати дітям працювати, поки ви лежите на дивані, — не найдієвіший спосіб виховання.