EN UK
EN UK

Позитивне відновлення: чи маєте ви сили йти далі?

Позитивне відновлення: чи маєте ви сили йти далі? 

 Чи компенсуєте ви шкоду, якої завдає хронічний стрес

Автори: Річард Е. Бояціс, Мелвін Сміт

Бути лідером - непросте завдання, але воно того варте. Стрес є частиною нашого життя та важливим чинником для виживання й адаптації. Проте, якщо стрес стає хронічним, ми гірше сприймаєму нову інформацію та переробляємо її, погіршується наш емоційний стан, і, як результат,  знижується наша продуктивність. Проте людське тіло й розум мають вбудований механізм відновлення.  

Багато хто з нас  живе повним приватним і професійним життям, може, навіть занадто повним. Активні стосунки та  діяльність потребують нашої енергії та  уваги. Так виникає стрес - не обов'язково той гострий стан, коли хочеться рвати на собі волосся. О ні, він м'який і майже непомітний. Та коли він постійно повторюється, ми опиняємося в стані хронічного стресу. Тіло захищається і гальмує частину своїх функцій - в результаті ми стаємо слабшими перцептивно, когнітивно та  емоційно.

Участь у будь-якій події чи діяльності, або навіть самі думки про це можуть спричинити невисокий за інтенсивністю, але потужний стрес, якщо має місце будь-яка з цих чотирьох умов: 

 

1. Результат чи діяльність для вас важливі;

 

2. Результат або наслідки непередбачувані;

 

3. За вами спостерігають, вас оцінюють;

 

4. Хтось або щось вас розсердило чи засмутило. Лідери отримують додаткову порцію сильного стресу, бо несуть відповідальність за людей, організації, результати.

 

Коли ми розширюємо власні зони відповідальності, беремо на себе все масштабніші проекти й ролі, стрес накопичується. Але ж ми не маємо достатньо часу чи ресурсів для нейтралізації його хронічного впливу. Нас не вчать відновлюватися. Наше тіло, розум, серце, дух здатні себе відновити, та ми самі не дозволяємо цього. А потрібна лише наша інтенційність, прагнення застосувати власний досвід і задіяти власну нейронну мережу та ендокринну систему. Дайте своєму тілу можливість зцілити себе, відновити сили.

 

Якщо ви не усвідомлюєте, як багато у вашому повсякденному житті стресу та відновлення, пропонуємо провести наступні підрахунки та визначити свій коефіцієнт відновлення.  

 

Інвентаризація стресу

 

Згадайте та занотуйте свої активності  за минулий тиждень. Якщо ви були настільки перевантажені чи напружені, що навіть не пам'ятаєте, що відбувалося, поставте собі 100 балів.

 

Для кожного виду діяльності\періоду часу з переліку, який ви створили, порахуйте кожен момент або подію кожного дня, які викликали напругу чи стрес, або задовольняли одній з чотирьох умов, вказаних вище.

 

- Щойно прокинувшись, ви думали про те, що конче треба зробити, обдумували проблеми або неприємності

 

- Вам важко налаштуватися та підготуватися до робочого дня

 

- Затори чи затримки по дорозі на роботу

 

- Підлеглий, колега чи клієнт засмутив вас або став причиною проблеми

 

- Затримки чи перешкоди в діяльності

 

- Робота над звітом, проектом, виконання завдання проходить під тиском, "горять" дедлайни 

 

- Довелося затриматися на роботі

 

- Розмови, телефонні дзвінки або листи, які викликали стрес чи призвели до напруги

 

Підсумуйте й запишіть свій показник стресу за тиждень:________

 

 

Інвентаризація оновлення

 

Перегляньте ваш список активностей ще раз.  Якщо не можете пригадати нічого, поставте собі 0 балів. Це означатиме, що ви взагалі не відновлювали власні ресурси.

 

Для кожного виду діяльності/проміжку часупорахуйте моменти або події тривалістю щонайменше 15 хвилин, для яких було характерне:

 

1. Відчуття внутрішнього вмиротворення і спокою;

 

2. Піднесення, прагнення розпочати якусь діяльність або радісне очікування на щось у майбутньому;

 

3. Відчуття, що перебуваєтев стані "тут і зараз", не думаючи про минуле чи майбутнє;

 

4. Пауза, перерва в тому що ви робили чи відчували.

 

 

Приклади можливих способів відновлення:

 

- Медитація чи молитва

 

- Зайняття йогою, бойовими мистецтвами

 

- Моменти ніжності з чоловіком/дружиною, партнером, своєю "половинкою"

 

- Жарти з чоловіком/дружиною, партнером, "половинкою"

 

- Допомога іншим

 

Коучинг підтримка чи наставництво (формальне чи неформальне) 

 

- Допомога другу з емпатією  ( без спроби вирішити за нього його проблеми)

 

- Помірне регулярне фізичне навантаження

 

- Обдумування цінностей або мети

 

- Обговорення з іншими спільних цінностей або мети 

 

 

Підсумуйте й запишіть свій показник відновлення за тиждень: ___

 

Обчисліть коефіцієнт відновлення, розділивши показник відновлення на показник стресу, а саме:

 

коефіцієнт відновлення___ = показник відновлення ___ / показник стресу ____ 

 

 

Якщо ваш коефіцієнт відновлення більший за 1, очевидно, ви компенсуєте шкоду, якої завдаєхронічний стрес, періодичним відновленням. Поділіться своїм досвідом з іншими!

 

Якщо Коефіцієнт відновлення менший за 1, схоже, у вашому житті більше хронічного стресу, ніж відновлення. Слідуйте рекомендаціям! 

 

 

Подумайте одну ідею, що ви могли б робити щоденно, щоб змінити баланс на свою користь.

 

Можете розробити план з відновлення разом з другом чи персональним коучем. Пам'ятайте:відновлення не буде сталим без інтенційності. Стрес трапляється сам, але відновлюєтеся ви лише тоді, коли свідомо над цим працюєте.

 

Чотири типи досвіду дозволяють побудувати близькі продуктивні резонуючі стосунки: ті, в яких ми відчуваємо надію, співчуття, грайливість та усвідомленість. 

 

Подібний досвід також запускає в тілі процеси самовідновлення. Без періодичного самовідновлення навіть найуспішніші втратять стабільність та ефективність, ми просто вигоряємо.

 

На лідерському інтенсиві  ми працюємо з керівниками вищої ланки, які намагаються боротися з проблемою вигоряння та шукають шляхів виходу з піке. Таке скочування у вигорання є природнім, але не невідворотним. Ми здатні з допомогою інших, в т. ч. коучів, переорієнтувати власну роботу й життя таким чином, щоб мати щоденну можливість для відновлення й залишатися мотивованими, продуктивними  та зануреними в процес.

 

Важливо  тільки не відступати від свого рішення регулярно отримувати денну норму оновлення. Результатом стане ваше здоров'я, а також збереження чи підвищення ефективності в роботі.

 

 

Про авторів:

 

Річард Е. Бояціс, Ph.D., професор факультету організаційної поведінки, психології та когнітивістики, завідувач кафедри сімейного бізнесу Г. Р. Горвіца, Case Western Reserve University.

 

Мелвін Л. Сміт, Ph.D., доцент факультету організаційної поведінки, декан факультету підготовки керівників, Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management.

 

Переклад статті: Наталія Лисова, Тамара Сухенкo

 

Джерело: за посиланням